Kempische Amateur Radioclub PI4KAR
Bladel opgericht 10 november 1993


25 jaar PI4KAR Bladel

Uitreiking Innovatieprijzen

"Nieuwe-Techniek en Zendamateurs”


In 1993 is de Kempische Amateur Radioclub opgericht in Bladel, met het ideële doel om in de Kempen de Radioamateurs en de in techniek geïnteresseerden bij elkaar te brengen.
Dit jaar bestaat PI4KAR 25 jaar. Wij hebben een vaste plaats gevonden binnen de zendamateurwereld in het zuidoosten van Brabant.
Wij beschikken over een eigen home in Bladel die geschikt is als contestlocatie maar ook bruikbaar is voor bijeenkomsten en vossenjagen in de prachtige natuur.
Leden hebben altijd toegang tot het KARhome via een elektronisch toegangs- en bewakingssysteem.
Om het jubileumjaar in te zetten heeft PI4KAR met sponsoren Office Support Benelux en Wouters Technische Dienst, uit Bladel, 500 euro ter beschikking gesteld voor de meest originele ideeën. 
PI4KAR heeft 3 inzendingen beloond met ieder een geldbedrag:
De prijzen werden uitgereikt op donderdag 22 februari a.s. tijdens de Algemene Ledenvergadering van de Kempische Amateur Radioclub in Cultureel Centrum Den Herd in Bladel.
• 125 euro voor Sjef PE5PVB met zijn projecten 70 cm WFM- communicatie.
A. Stuurzender 250mW.  Deze zender is geheel opgebouwd in SMD met uitsluitend componenten die nu nog in productie zijn. Dit om nabouw voor iedereen mogelijk te maken. Software en hardware is in eigen beheer ontworpen en er is een poging gedaan om een optimale lage faseruis te behalen. Voor de zelfbouwer worden losse printen of een compleet gebouwd blikje geleverd.  Alle details zijn hier te vinden:  https://www.pe5pvb.nl/b3z-70cm-stuurzender-versie-2
B. Convertor 70-3.
Deze converter zal het signaal van 70 cm converteren naar de gewone FM-omroepband, waardoor de ontvangst van 70 cm WFM-signalen mogelijk is. Software en hardware is in eigen beheer ontworpen en er is een poging gedaan om een optimaal ruisgetal (gevoeligheid) te behalen. Dit is aardig gelukt, de gevoeligheid is hoger dan een doorsnee FM-ontvanger in de omroepband doet. Voor de zelfbouwer worden eventueel losse printen of een compleet gebouwd blikje geleverd. 
Alle details zijn hier te vinden:  https://www.pe5pvb.nl/b3c-v3-70cm-converter
Rob PE1ITR, Eric PE1MIX en Bert PB0PRob PE1ITR, Eric PE1MIX en Bert PB0P
175 euro voor de H. Hertz Stichting voor de ontwikkeling van een 13 cm SDR online RX

Het QRV houden van repeaters en online SDR-ontvangers op de juiste locaties kost veel geld en vergt nogal wat inzet van de beheerders. Om daarnaast ook nog een nieuwe  13 cm SDR RX online te ontwikkelen is lovenswaardig en baanbrekend. De 13 cm websdr is inmiddels actief :  http://websdr.pi6ehv.ampr.org

Wij kennen deze prijs van 175 euro dan ook graag toe aan de harde werkers van deze stichting: http://www.hhertz.org

Chris PA7U en Bert PB0P, Harry PE2HD was verhinderdChris PA7U en Bert PB0P, Harry PE2HD was verhinderd
 

200 euro voor Chris PA7U en Harry PE2HD voor het activeren van een HF-SDR RX in een QRN/QRM-vrije omgeving met infrastructuur
Er zijn nogal wat SDR-ontvangers actief, ook in de regio Eindhoven. Deze ontvangers hebben het probleem dat deze tegen heel veel man-made noise aanlopen. Chris en Harry gaan de goed beoordeelde Airspy HF+ samen met een RPI en een 4G router met HF-antennes plaatsen in een stil gebied zonder man-made noise.
Deze SDR HF-RX is door zijn geringe latency, ook realtime in een door qrm getroffen shack als vervangende RX te gebruiken en opent nieuwe mogelijkheden.
https://www.pi4kar.net/Agenda/Nieuws

 
 
 
E-mailen
Map